Co zrobić z mrożonymi owocami?
1 min readMrożone owoce mają złą reputację, ponieważ tracą swój smak i jakość, ale w rzeczywistości są tak samo smaczne jak świeże. Sztuką, aby zachować ich dobry smak, jest przechowywanie ich w stanie zamrożonym. Jeśli nie zamierzasz używać mrożonych owoców w ciągu najbliższych kilku dni, przechowuj je w torbie lub pojemniku po zamrożeniu i połóż na nich coś ciężkiego. Ciężar przedmiotu pomoże utrzymać nadmiar powietrza i zapobiegnie poparzeniu owoców przez zamrażarkę. Pakiety mrożonych owoców, które są uszczelnione próżniowo, mogą być ułożone jeden na drugim i umieszczone w zamrażarce razem.
Najlepszym sposobem na rozmrożenie zamrożonych owoców jest pozostawienie ich na kilka godzin w temperaturze pokojowej (lub pod bieżącą wodą). To lepiej zachowuje składniki odżywcze niż rozmrażanie w mikrofalówce. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, włóż zapakowane w torebki lub pojemniki owoce do miski z ciepłą wodą. Używaj mikrofalówki tylko wtedy, gdy nie masz czasu na czekanie lub gdy w środku jest coś innego, co wymaga podgrzania (np. mleko lub masło).
Więcej wskazówek znajdziesz na stronie liveasily.pl